Вареники з капустою на пісному заварному тесті – дуже смачна, проста і ситна страва із звичайних та всім доступних інгредієнтів. Ідеально підходить тим, хто дотримується посту. Тісто на вареники готується без яєць та молока, виходить пружним та еластичним, легко ліпиться, не розварюється. Таке пісне тісто для вареників чудово поєднується з капустою та підсмажкою із цибулі.
Інгредієнти
Для тіста:
- Борошно – 240 г
- Вода гаряча – 120-140 г
- Сіль – 0,5 ч. ложки
- Олія – 1 ст. ложка
Для начинки:
- Капуста білокачанна – 400-500 г
- Морква – 1 шт. (маленька, близько 70 г)
- Цибуля ріпчаста – 1 шт. (маленький, близько 70 г)
- Часник – 1 зубчик
- Томатний соус або кетчуп – 1 ст. ложка
- Лавровий лист – 1 шт.
- Сіль – за смаком
- Перець чорний мелений – за смаком
- Олія – для смаження
Для варіння:
- Сіль – за смаком
- Лавровий лист – 1-2 шт.
- Перець чорний горошком – за смаком
Для підсмажування:
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Олія – 2-3 ст. ложки
Приготування
- Капусту дрібно нашаткувати.
- Моркву нарізати тонкою соломкою або натерти на тертці.
- Цибулю нарізати тонкими четвертинками кілець.
- Обсмажити цибулю до прозорості на невеликій кількості олії.
- Додати моркву, обсмажити ще кілька хвилин.
- Додати в сковороду з цибулею та морквою капусту, обсмажити (не гасити!).
Приправити сіллю та чорним меленим перцем. Додати|добавляти| лавровий лист і смажити до готовності (м’якості) капусти. - Додати томатний соус або кетчуп і подрібнений часник (натертий на тертці). Добре перемішати та обсмажувати ще 3-4 хвилини.
- Перекласти капусту на плоску страву, щоб|аби| вона повністю охолола. Лавровий лист видалити.
- Замісити тісто для вареників. Борошно просіяти.
У гарячій воді (не окріп!) Розчинити сіль і додати туди рослинне масло. - Влити гарячу воду в борошно, що просіює, і замісити пружне еластичне тісто (скільки додати води, дивіться по тісту, борошно у всіх різне). Замішувати спочатку лопаткою. Потім викласти на робочу поверхню та вимішувати тісто руками 5-6 хвилин.
- Сформувати з тіста кулю, накрити мискою (або харчовою плівкою) і залишити відпочивати на 20 хвилин. Після цього тісто стане м’якшим і ще еластичнішим.
- Сформувати із тіста ковбаску.
- Відрізати маленький шматочок тіста, близько 20 г. (Інше тісто покласти знову під миску або плівку, щоб воно не завітрювалося.) Розкотити шматочок тіста в овальний корж. Тісто зовсім не липне до поверхні, але якщо потрібно, то можна посипати робочу поверхню невеликою кількістю борошна.
- У центр коржика викласти начинку (менше, ніж столову ложку), капуста має бути вже повністю охолола.
- Сформувати вареник, защипнути краї тіста.
- Добре скріпити краї тіста, щоб начинка не випадала при варінні.
- За бажання можна зробити красивий фігурний край вареників – кіскою.
Зі зазначеної кількості продуктів у мене виходить 17-18 вареників. - Закип’ятити воду в каструлі, додати сіль, перець горошком і лавровий лист. Опустити в киплячу воду вареники. Після того, як вареники спливуть на поверхню, варити їх 5-7 хвилин, до готовності тіста.
- Зробити підсмаження: дрібно нарізати цибулю і обсмажити її на олії до легкого золотистого кольору. Викласти готові вареники в сковороду із цибулею та акуратно перемішати.
- Вареники з капустою готові. Приємного апетиту!