Голубці – це поживна страва, яку готують з будь-якого фаршу, загорнутого в капустяне листя. Я готую голубці рідко, так як з’їдаються вони значніше швидше, ніж готуються. Але іноді я все ж виділяю час для приготування голубців.
Інгредієнти
- Свинина – 500 грам
- Рис – 150 грам
- Капуста білокачанна – 1 качан
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Морква – 1 шт.
- Томатна паста – 3 ст.л.
- Сметана – 2 ст.л.
- Лавровий лист
- Запашний перець горошком
- Суміш свіжомолотих перців
- Сіль
- Рослинна олія
Приготування
- Капусту вимийте, на качані по колу зробіть глибокі прорізи, щоб листя добре відділялися, а в сам качан встроміть ніж, щоб за ніж тримати капусту.
Покладіть капусту у велику каструлю, влийте воду, посоліть і поставте на плиту закипати. Коли вода закипить, зменшіть вогонь і залиште капусту варитися до тих пір, поки не почнуть відокремлюватися листя. - Коли перший верхній лист буде відпадати, підніміть капусту, тримаючи за ніж, акуратно зніміть цей лист і вийміть його з каструлі.
Подібним чином проваріть весь качан капусти, поступово знімаючи по одному капустяному листу. - Листя капусти остудіть і з кожного зріжте жорстку частину.
- Рис промийте, викладіть в каструлю, налийте воду (в 1,5 рази більше, ніж рису), посоліть і варіть до напівготовності.
- М’ясо вимийте, зніміть зайвий жир і перекрутіть на м’ясорубці.
Цибулю почистіть, вимийте і перекрутіть на м’ясорубці. - М’ясо з цибулею перемішайте, додайте рис, приправте сіллю, перцем і ретельно перемішайте.
- Морква очистіть, вимийте, натріть на крупній тертці і пожежте в сковороді з додаванням томатної пасти.
- На капустяний лист покладіть жменю фаршу і загорніть його конвертиком.
- У сковороду викладіть смажитися голубці. Обсмажте їх з двох сторін до рум’яного кольору.
- Смажені голубці складайте в каструлю, в якій вони будуть гаситися.
- Коли всі голубці будуть обсмажені і складені в каструлю, залийте їх морквяно-томатною підливою, додайте сметану, лавровий лист, перець.
- Каструлю накрийте кришкою і тушкуйте голубці 1 годину на маленькому вогні.