Біляші за цим рецептом залишаються соковитими і пишними навіть наступного дня!
Інгредієнти
Для тіста:
- Борошно пшеничне – 480 г (3 склянки)
- Дріжджі сухі швидкодіючі – 7 г
- Цукор – 1 ст. ложка
- Сіль – 1 ч. ложка
- Вода – 300 мл
- Олія рослинна – 50 мл + для роботи з тістом
Для начинки:
- Фарш (яловичина 70% + свинина 30%) – 300 г
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Вода холодна – 100 мл
- Сіль – за смаком
- Перець чорний мелений – за смаком
Для фритюру:
- Олія рослинна
Приготування
- Підготувати інгредієнти.
- Приготувати опару для тіста. Для цього в чашці змішати дріжджі, цукор, сіль і теплу воду (від гарячої дріжджі загинуть). Перемішати.
- Додати до отриманої суміші приблизно 5 ст. ложок борошна (борошно завжди просіваємо). Накрити чашку серветкою і залишити в теплому місці хвилин на 15-20. Опара збільшиться в об’ємі та покриється бульбашками.
- Коли опара підійде, додати олію та борошно, що залишилося.
- Перемішати та замісити тісто. Дріжджове тісто для смажених біляшів не має бути надто крутим, тому борошна більше не додаємо. Тісто буде м’яким і трохи липнутиме до рук.
- Чисту суху чашку та руки змастити олією. Сформувати з тіста кулю і викласти в чашку. Накрити чашку з тістом плівкою або прибрати в пакет і поставити в тепле місце для підйому, приблизно на 1 годину.
- Приготувати начинку для біляшів. Очищену цибулю подрібнити в блендері або дрібно порізати. У чашці змішати фарш, цибулю, чорний свіжомелений перець, сіль і трохи холодної води (тоді біляші будуть соковиті та м’ясо добре пропариться!). Перемішати.
- Тісто підійшло.
- Щоб тісто не липло, змастити руки та робочу поверхню рослинною олією.
Тісто злегка обім’яти, викласти на робочу поверхню. Розділити тісто на рівні частини (приблизно 14), скачати кульки. Дати кулькам тіста трохи підійти, хвилин 5-10. - Кожну кульку тіста подушечками пальців акуратно розім’яти в коржик (занадто тонко не розминаємо, щоб тісто не згоріло, а м’ясо відмінно просмажилося!). У центр коржів викласти начинку (приблизно по одній столовій ложці).
- Защипнути краї тіста, з’єднати їх у центрі.
- Злегка придавити долонею, формуючи круглий пиріжок. Викласти біляші швом донизу на змащену олією поверхню.
- У каструлі або глибокій сковороді розігріти олію (для фритюру). Викласти біляші швом донизу та смажити на середньому вогні до золотистого кольору, приблизно по 5 хвилин з кожного боку.
- Гарячі біляші дістати шумівкою на паперовий рушник, щоб позбутися зайвої олії.
- Соковиті та повітряні, як пух, біляші з м’ясом готові! Приємного Вам апетиту!